Jag var nyligen iväg på mobilmässan Mobile World Congress i Barcelona. Där var det mesta ihopkopplat. Jag testade en pratande tandborste, hämtade en flaska vatten ur en talande läskmaskin och funderade på vad det gör med våra barns självkänsla när de blir konstant övervakade via smarta klockor som gör det möjligt för oss att tala till dem.
Trenden är tydlig. De flesta prylarna har börjat prata. De gör det inte alltid med varandra men desto oftare med appar i våra telefoner, surfplattor och datorer. När nu de smarta klockorna gör inträde i våra liv börjar de också tala med våra andra prylar. Synkroniseringen sker kors och tvärs och möjligheterna är oändliga. Ta till exempel vattenavkännaren som D-link presenterade. Genom att koppla in den till din tvätt- eller diskmaskin kan du få ett meddelande så fort någon av maskinerna börjar läcka vatten.
Helt plötsligt slipper du blöta och kostsamma överraskningar i tvättstugan. Adaptern håller koll och meddelar dig i en app i telefonen om en vattenläcka skulle uppstå. Det är svårt att argumentera mot denna uppfinnings smarthet.
Jag blev dock förbryllad av barnklockorna. Flera tillverkare har utvecklat armband/klockor som ska bäras av barn och som är kopplade till föräldrarnas telefoner. I appen kan sedan föräldrarna ange vilka områden barnet kan röra sig i innan det kommer ett meddelande om att barnet har lämnat en godkänd zon. Då kan föräldrarna skicka ett kort röstmeddelande till barnet och uppmana det att exempelvis fortsätta hem från skolan och inte ge sig ut på äventyr.
Även om armbanden/klockorna är riktade till små barn i första, andra klass är det trots allt rätt obehagligt. Barnets (oftast) nyvunna självständighet och självförtroende, att klara sig själv utan sina föräldrar ute i samhället, får sig en rätt stor törn om det ändå ska övervakas av sina föräldrar. Leverantören argumenterade mot mig på mobilmässan. De påstår att klockan är en trygghet för barn som är ute för första gången själva.
Trygghet eller övervakning, självförtroendeboost eller självförtroendedränering. De tekniska innovationerna utmanar oss. Vissa bör vi säga ja till direkt och andra bör vi tänka igenom först.